Karel Sterckx organiseerde onlangs een tuinfeestje om de verjaardag van zijn echtgenote Marleen te vieren. Toen oma Paula wat zat uit te rusten onder een partytent, werd ze plots belaagd door een zwerm zwarte, agressieve muggen. Die kwamen tevoorschijn uit een bos naast de woning. De vele muggenbeten maakten de vrouw draaierig en ze verloor uiteindelijk zelfs het bewustzijn.

Overgeven en flauwvallen

‘Toen ze weer bij bewustzijn kwam, moest ze overgeven', zegt kleinzoon Jochen Janssens. ‘Haar hele lichaam was rood en gezwollen. We hebben meteen koude kompressen aangebracht om haar wat af te koelen, en we belden een ambulance.'

Paula was ondertussen opnieuw flauwgevallen. Het duurde een halfuur vooraleer ze weer bij bewustzijn was. Uiteindelijk moest de vrouw twee dagen in het ziekenhuis blijven voor verzorging.

Paula zou gestoken zijn door de inheemse bosmug. ‘Een prik van deze mug geeft meer jeuk dan de prik van een gewone steekmug', zegt Eric Schoeters, muggendeskundige aan de KU Leuven. ‘Niet iedereen zal echter dezelfde hevige reactie als deze vrouw vertonen. Veel hangt af van je immuunsysteem. Deze reactie is eerder uitzonderlijk, ik had er nog nooit van gehoord.'

Paula zegt dat ze eerder ook al allergisch reageerde op insectenbeten. Bovendien werd ze ditmaal enorm veel gestoken.

Baby gespaard

Dertien van de veertien aanwezigen op het verjaardagsfeestje zaten onder de muggenbeten. Alleen een baby bleef ongedeerd. De kleine Daan Laermans, amper anderhalve maand oud, lag goed toegedekt in zijn maxi-cosi en bleef buiten het bereik van de muggen. Waarom de bosmuggen zo agressief uit de hoek kwamen, blijft voorlopig een raadsel.